torsdag, april 8

Historie til dem der er interesseret.

Til sådan en kollektion plejer jeg altid at undersøge lidt om historien bag de ting jeg blev inspireret af, de stykker tøj jeg laver eller materialer der er lavet i. Så her får i altså lige lidt historie fra min opgave.Den stribede T-shirt


Den stribede T-shirt stammer oprindeligt fra, søfolk, købmænd og fiskere i Bretagne. Da man skabte den franske flåde, ses en stribet i uniformen blandt menige. Den russiske hær adopterede den stribede bluse til undertrøje og døbte den Telnyashka og den ses stadig i deres uniformer. Coco Chanel inddrog herrestilen i sine kollektioner og lod sig fra begyndelsen inspirere af de franske søfolk med stribet T-shirt og højtaljede bukser. Siden har striberne aldrig rigtig forladt moden. I 1960erne byggede ”Nørgaard på strøget” op omkring deres rib-ribben kvalitet i forskellige former og striber.

Engelske skoleuniformer.

Skoleuniformer ses helt tilbage til Henrik d.8. og er båret ikke kun i England men i de fleste engelsktalende lande. Blazeren er karakteristisk for uniformerne. Blazerens form og farve viser hvor man kommer fra og emblemer og knapper viser hvor man kommer fra og emblemer og knapper viser hvilken klasse man hører til. De korte bukser gav fra begyndelsen adgang til fysisk udfoldelse og fodbold, rugby, kricket og baseball er alle sportsgrene udviklet på engelske skoler. Pigernes uniform ligner i dag drengenes med blazer skjorte og slips og i stedet for shorts en nederdel.Stråhat/skipper


Stråhatte er gennem århundreder brugt til beskyttelse mod sommersolens stråler. I slutning ad 1800-tallet blev stråhatten genoplivet i en ny version, den flade stråhat også kaldet skipper. Hatten har flad krone og smal lige skygge og et bredt hattebånd. Typen stammer fra italienske gondoliere. Coco Chanel greb den trend der var mellem 1890 og 1910, hvor kvinders forenklede hatte stil brød med den overdådige Belle Epoque. Hendes enkle flade stråhatte med minimalistisk pynt blev starten på hendes imperium. Skipper blev populær i den brede befolkning og kendt som ”the hat of the people” et favoritvalg valg til picnic, på stranden, på skovtur og brugtes flittigt til lystsejlads. Hatten ses hos de franske impressionister og skagensmalerne siden i musicals med Gene Kelly og Fred Astaire.

 
 

The Gibson Girl


The Gibson Girl var tegnet af illustrator Charles Dana Gibson i ca. 1890-1910. Figuren lagde grunden for en ny kvindesilhuet. Man mente at denne kvindesilhuet var den første internationale standard for kvindelig skønhed. Figuren var høj slank med fokus på hvepsetalje, barm og hofter, typisk timeglas figur med pufærmer der bidrog til at fremhæve taljen. Romantiske kjoler og blød opsatte frisurer ..feminine, samtidig var figuren statelig og stærk. I mange af illustrationerne er kvinderne aktive i sport, på cykel, badende på stranden eller som fører af automobil. Figuren var med til at rykke synet på kvinder og deres liv og Gibson har ikke anet hvilken indflydelse hans tegninger har haft på kvinders fremtid.
4 kommentarer:

Ann-Sophie sagde ...

Rigtig spændende indlæg!! Gennemarbejdet og inspirerende!

Marie Joost sagde ...

Tusind tak, det betyder meget at i kan lide det. :)

Ms Confashion sagde ...

Ej,hvor er det bare et flot stykke arbejde, hvor er det spændende læsning:-) glæder mig til at se mere!

Marie Joost sagde ...

Det var godt at høre, tak :) glæder mig meget til at komme igang.